Nieuws

3 oktober 2017

Textielinzameling De Collectie wordt 1 jaar

Het textielinzamelingsproject van de stad bestaat één jaar. Op dat jaar werd 1776 ton textiel ingezameld via het nieuwe netwerk van meer dan 100 collectiepunten. Dit netwerk van collectiepunten maakt het comfortabeler dan ooit voor de Antwerpenaar om oud textiel binnen te brengen en een nieuw leven te geven. 

Een jaar geleden besloot de stad om de textielophaling in Antwerpen te centraliseren. Het non-profitsamenwerkingsverband De Collectie kreeg de ophaling in concessie. Zo maakte de stad de ophaling van textiel een stuk transparanter en werd de wildgroei aan textielcontainers op het openbare domein stopgezet.

 

Onder noemer ‘De Collectie’ sloegen Oxfam, Wereld Missiehulp, Mensenzorg, Kindervriend en De Kringwinkel Antwerpen de handen in elkaar en organiseerden ze zich voor de nieuwe aanpak van  textielophaling in de stad op een hoger niveau. “Bedoeling is om steeds meer in te zetten op het verduurzamen van de ophaling en maximaal lokaal hergebruik”, zegt Fenna Bouve van De Collectie.

 

Op 1 jaar naar meer dan 100 locaties

Intussen ruimden de textielcontainers op het openbare domein steeds meer plaats voor het nieuwe netwerk van collectiepunten. Dat netwerk is het voorbije jaar stelselmatig gegroeid tot meer dan 100 locaties, mede door de samenwerkingen met bedrijven als SD WORX en bpost, die haar 16 bpost-kantoren binnen de stad beschikbaar maakte, en Zorgbedrijf Antwerpen dat zich engageerde om in 18 dienstencentra en woonzorgcentra in Antwerpen en Berchem collectiepunten op te starten.

 

Caroline Bastiaens schepen voor stads- en buurtonderhoud: “Door dit brede netwerk van collectiepunten is het nu comfortabeler dan ooit voor de Antwerpenaar om oud textiel binnen te brengen en zo een nieuw leven te geven. Ook onze lokale sociale economie vaart er wel bij. Ik hoop dan ook dat heel wat van onze inwoners de komende maanden hun weg naar onze collectiepunten vinden.“

 

Aandacht voor duurzaamheid en sociale aspect

De Collectie haalt de kleding op en zorgt dat alles zoveel mogelijk lokaal wordt verwerkt in sociale tewerkstellingsprojecten. Vervolgens worden de opgehaalde kledingstukken, handtassen, textiel… verkocht in de Antwerpse tweedehandswinkels van de partners van De Collectie – zoals bijvoorbeeld de Kringwinkels. Een deel wordt ook aan nog andere lokale goede doelen geschonken, zoals Mensenzorg en Kindervriend. Wat niet meer draagbaar is, wordt gerecycleerd. Wie kleding en/of textiel binnenbrengt, steunt zo goede doelen hier in Antwerpen en in derdewereldlanden. De recyclage gebeurt ook via sociale tewerkstelling, waarbij mensen ingeschakeld worden die op de gewone arbeidsmarkt weinig of geen kansen hebben. Zo krijgt De Collectie ook een sociale insteek.

 

In verschillende lokale creatieve projecten was het textiel van De Collectie de voorbij maanden al de basis. J-Argonauts pimpten kledij tot echte must-haves onder leiding van professionals uit demodewereld. Daarnaast zagen al drie upcycle-modecollecties het licht: van de laatstejaarssstudenten uit de lerarenopleiding Mode van de AP Hogeschool, het atelier Martin Margiela van het MoMu en ten slotte Ietstof in samenwerking met cultureel centrum Nova. Ook het Antwerps project HRVST, dat een circulaire jeans ontwierp en produceert op basis van lokaal gerecycleerde jeans, maakt gebruik van het textiel van De Collectie. Komend jaar wil De Collectie verder inzetten op dit lokale hergebruik van het ingezamelde textiel.

 


12 september 2017

De Collectie wordt éen jaar!

Op één jaar tijd werden vele tonnen textiel ingezameld en verkocht in ’t Stad. In verschillende creatieve textielprojecten was het Collectie-textiel de basis. Waar beter kan dat gevierd worden dan op Biolicious, een beurs die draait rond bio-, eco-, natuurlijke, duurzame en groene producten? Op De Collectie-stand vind je:

  • COLLECTIE-BRENGPUNT:

Maak je kast leeg – al wat je niet meer draagt kan je bij ons kwijt. Ook als er een scheurtje of gaatje inzit -dan zorgen wij voor recyclage. Dankzij jouw gift geef je mensen -die jouw textiel ophalen, sorteren en verkopen- kansen op de arbeidsmarkt, én draag je bij aan hergebruik. Een lokale heldendaad, dus!

  • COLLECTIE-BOETIEK:

> Alle opgehaalde textiel wordt ook zoveel mogelijk verkocht in Antwerpse winkels van de partners (Kringwinkels, Oxfam en Mensenzorg). Kom je slag slaan in onze stand en tik een superleuke outfit op de kop!

> J-Argonauts pimpten kledij tot echte must-haves onder leiding van professionals uit de modewereld. Deze kan je ook kopen in De Collectie-Shop!

 

  • TEXTIELHERGEBRUIK-PROJECTEN

De Collectie zet maximaal in op hergebruik. Textiel dat niet meer verkoopbaar is, wordt door partners gebruikt voor nieuwe creaties of heuse kledinglijnen. Check enkele van de vele mooie textielhergebruikprojecten van 2017 met Collectie-textiel als basis:

> Paspoppen-expositie van upcycling tweedehandscreaties van de laatstejaarsstudenten uit de lerarenopleiding Mode van de AP Hogeschool & van het Kinderatelier Martin Margiela van het MoMu

> Modeshows met tweedehandscreaties van Ietstof en CC Nova (zaterdag om 11u30 en 15u, en zondag om 13u en 15u)

> Harvest – jeansbroeken op basis van lokaal gerecycleerde jeans

 

Meer info op www.biolicious.be


10 juli 2017

Kleding binnenbrengen in diensten-en woonzorgcentra een succes!

Misschien heb je ze al gespot: textiel-inzamel-karren van ‘De Collectie’ – het stedelijke samenwerkingsverband van vijf non-profitorganisaties. Het groeiend aantal ‚Collectiepunten’ biedt een alternatief voor de oude textielcontainers die langzaam maar zeker uit het straatbeeld verdwijnen. Ook het Zorgbedrijf Antwerpen is eind vorig jaar ingestapt in dit mooie lokale, sociale en ecologische inzamelverhaal. Steve Laenen, expert milieu, afval en veiligheid, vertelt ons alles over de eerste maanden van kledinginzameling in diensten- en woonzorgcentra.

Hoeveel inzamelpunten zijn er bij Zorgbedrijf Antwerpen, waar zijn ze te vinden en wie komt er textiel brengen?

Iedereen kan bij ons terecht: klanten, bezoekers, buurtbewoners, medewerkers… Op dit moment staat er een inzamelcontainer in elk van onze 6 woonzorgcentra en 12 dienstencentra binnen de Singel. Die 18 inzamelpunten breiden we uit met nog eens 12 woonzorgcentra en 28 dienstencentra zodra we het project verder uitrollen in al onze locaties. Er komen dus uiteindelijk 58 inzamelpunten bij het Zorgbedrijf.

Waarom besloten jullie textiel-inzamelpunten te worden voor ‘De Collectie’?

We waren op zoek naar een gestructureerde aanpak, makkelijk voor onze klanten en voor ons, zodat we ons textiel zo efficiënt mogelijk kunnen afvoeren. We zamelden voordien ook al kleding in voor mensen die het moeilijk hadden, of voor goede doelen, maar de lokale initiatieven waarmee we samenwerkten waren soms te versnipperd. Bovendien hadden we al vernomen dat de ophaalpunten op straat -waarvan onze bewoners gebruik maakten- gingen verdwijnen. Een initiatief als De Collectie is voor ons dus een prima middel om structuur te brengen in de ophaling van textiel.

Zet Zorgbedrijf Antwerpen verder nog in op duurzaamheid?

Uiteraard. We nemen niet enkel textiel maar nog vele andere afvalfracties onder de loep om zo efficiënt mogelijk alles af te voeren. Selectief inzamelen van papier, karton en PMD zijn gekend, maar ook Swill of voedselresten worden afzonderlijk ingezameld en herwerkt tot biogas. Bij al onze aankopen proberen we het afval zoveel mogelijk te beperken en nadien zo selectief mogelijk in te zamelen. Ook duurzaam vervoer gaan we niet uit de weg: er zijn meer dan 650 bedrijfsfietsen in omloop en we stellen ook elektrische fietsen ter beschikking van onze collega’s. We hebben trouwens net een collega aangeworven die vooral rond energie zal werken, om verspilling nog meer te voorkomen en voor een groter draagvlak te zorgen voor efficiënt energiebeheer.

Komt er veel kijken bij het beheren van zo’n inzamelpunt?

Vooraf waren we erg kritisch over het plaatsen van zo’n inzamelpunt in onze centra. Staan de inzamelkarren niet in de weg? Worden ze genoeg gebruikt? Krijgen we geen last van geurtjes of zelfs sluikstorten? Daarom zijn we met beperkt aantal gestart in onze centra in centrum Antwerpen, en onder goede begeleiding van De Collectie en mezelf. Kleine problemen waren dan ook snel opgelost. Eens een inzamelpunt gekend is en het personeel weet hoe ze een ophaling en een nieuwe, lege kar kunnen aanvragen, verloopt dit zeer vlot.

Kortom: een echte meerwaarde?

Uit onze eerste evaluatie blijkt dat dit initiatief een mooi resultaat oplevert. Op drie maanden tijd hebben we al meer dan 4.000 kg textiel ingezameld. Als we dit kunnen doorzetten voor alle 56 ophaalpunten, kunnen we meer dan 50 ton textiel inzamelen met Zorgbedrijf Antwerpen. Dat komt iedereen ten goede. Bovendien komen er nu buurtbewoners in onze centra langs om textiel te deponeren, en zo leren ze ook  onze dienstverlening kennen. Ze drinken bijvoorbeeld al eens een koffie in onze dienstencentra. Een win-win-situatie voor iedereen dus!

 


16 april 2017

De Collectie Pop-Up-winkel in Berchem opent op 4 mei!

De Collectie Mix & Match wordt een unieke boetiek – waarschijnlijk Berchem’s eerste ‚moeder–dochter’-winkel! Uiteraard is iederéen welkom, mét of zonder kinderen- doch moeders met hun dochter(s) krijgen een hele leuke en speciale service: zich in dezelfde of stijl en kleuren tweedehands laten aankleden. Persoonlijk stijladvies krijg je van Jamila, die samen met jullie de perfecte combinatie bij elkaar zoekt –Mix & Match!

Elke woensdag van halfdrie tot halfvijf gaat er bovendien een kleding-pimp-workshop door: je kan (samen) leren kleding batikken, een strijkapplicatie maken met vinyl of je jeans pimpen. Deelname kost 7 euro.

Naast kleding en accessoires kan je ook nog meer heerlijk tweedehands shoppen: boeken, juwelen, speelgoed en kleine huisdecoratie.

Al de tweedehands kleding werd ingezameld in Antwerpen door ‚De Collectie’, het non-profit-samenwerkingsverband dat in Antwerpen sinds oktober 2016 instaat voor alle inzameling van textiel in Antwerpen, en gaat voor maximaal lokale inzameling en verkoop. Deze boetiek is de eerste Pop-Up-winkel waar je uitsluitend in Antwerpen ingezamelde & verwerkte kleding kan kopen –én uiteraard ook binnenbrengen.

Wees welkom!

Inschrijven workshops (elke woensdag van 14u30-16u30): kan via Facebook of Jamila: 0499 883 295

Openingsuren:

  • Dinsdag: 14u-18u – Woensdag-zaterdag: 10u-18u
  • Zondag & maandag: gesloten

Meer info: www.popuptodate.be/decollectie

 

 


20 maart 2017

Bpostkantoren worden brengpunten voor textiel

In zestien Antwerpse postkantoren kan vanaf nu oud textiel worden binnengebracht. De kantoren vervoegen het netwerk van De Collectie, een samenwerkingsverband dat oud textiel in Antwerpen wil verwerken. Op de website decollectie.be vind je het dichtstbijzijnde inzamelpunt. Oude kledij, schoenen, riemen, sjaals en huishoudtextiel kunnen er worden binnengebracht in een gesloten zak. (20 maart 2017/ Het Nieuwsblad/ lees verder)

 

 


20 oktober 2016

Antwerpen legt wildgroei containers aan banden

De stad Antwerpen wil paal en perk stellen aan de “wildgroei” van textielcontainers op het openbaar domein, waarvan niet altijd duidelijk is wat er met de ingeworpen kledij gebeurt. De non-profitkoepel De Collectie zal voortaan alle textielinzamelingen in Antwerpen coordineren. Er komen ook inzamelpunten verspreid over de stad en in containerparken. (20 oktober 2016/ De Morgen/ lees verder)

Nieuws

Word brengpunt van 'De Collectie'